Aktuelnosti

Nove mere podrške treba da budu usko definisane i namenjene najugroženijima

Business.jpg

Komentarišući istraživanje koje sprovodi Ministarstvo finansija u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Republičkim zavodom za statistiku do kraja meseca jula, a koje bi trebalo da pruži kompletnu sliku privatnog sektora i posluži kao osnov za drugi paket mera podrške koji će biti specijalizovan, Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, izjavio je da u poslednje vreme stiže sve više signala da privreda očekuje dodatnu podršku države. "To je posebno bitno u smislu premošćavanja krize do sledeće godine kada se po svim procenama očekuje privredni oporavak", kaže Stanić.

Stanić je istakao da sada postoji iskustvo prvog talasa krize i da su se neke firme prilagodile uslovima poslovanja u vanrednim okolnostima. 

" U drugom talasu krize kroz mere bi trebalo posebnu pažnju obratiti na delatnosti koje su posebno pogođene kao što su turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj", kaže Stanić.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS naglasio je da nove mere podrške privredi moraju da budu usko definisane, odnosno specijalizovane, i namenjene onima koji su najugroženiji.

"Fondovi kojima država raspolaže nisu neograničeni i prednost mora da ima očuvanje ekonomske baze, a tu mislimo i na očuvanje kupovne moći stanovništva, što će doprineti da se u sledećoj godini, kada bude bolja situacija, više orijentišemo na razvojne komponente", rekao je Stanić.

Kroz istraživanje će se utvrditi stepen zadovoljstva privrednih društava kreditima Fonda za razvoj i onih u okviru garantne šeme koju je Vlada Srbije dogovorila sa poslovnim banakama. "Videćemo kako teče proces odobravanja sredstava, i da li bi im značila i dodatna sredstva ukoliko bi bila dostupna za njihovo poslovanje u kriznim uslovima", objasnio je on i dodao da bi tokom sledeće nedelje trebalo da izveštaj bude dostavljen Vladi Srbije na informisanje. 

Stanić prenosi stavove privrednika da je drugi paket mera podrške hitan. 

"Imamo i tehničku situaciju oko formiranja nove Vlade Srbije, a svi dodatni paketi mera moraju biti propraćeni administrativnom procedurom, pa je samim tim neophodno brzo formiranje Vlade Srbije, zatim i brza akcija na osnovu inputa i zahteva koje mi dobijamo od privrede", zaključio je Stanić.

Ognjen Popović iz kabineta ministra finansija izjavio je danas da je istraživanje fokusirano na to da se sazna sa kojim problemima se privatni sektor sada suočava, na koji način su mere uticale na poslovanje, koje probleme su rešili, a koje ne, i da se sazna koja je to potreba za podrškom u periodu koji dolazi.

"Posebno su značajni predlozi inovativnih rešenja koji bi došli iz privrede. Prvi paket antikriznih privrednih mera došao je brzo, podrška je bila odlučna i obimna, ali i prilagođena prvom talasu i prvom izazovu. Ovo istraživanje je dokaz da će se i dalje sve raditi u komunikaciji sa privrednicima, i da će se slušati njihovi zahtevi", istakao je Popović.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...