Aktuelnosti

Podrška reformi javnih finansija na lokalu

RELOF.jpg

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je za lokalne samouprave u Srbiji veoma značajna podrška projekta Reforma lokalnih finansija (RELOF) 2.

Ružić je objasnio da će ovaj projekat pružiti stručnu podršku u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole i boljeg nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća.

On je, povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji između projekta RELOF 2 i 33 lokalne samouprave, izrazio zadovoljstvo time što su lokalne samouprave zainteresovane da unaprede svoje kapacitete.

Prema njegovim rečima, gradovi i opštine će uspostavljanjem ovog sistema ispuniti svoju zakonsku obavezu i doprineti evropskom putu Srbije.

Ministar je istakao da je reforma lokalnih javnih finansija deo sveobuhvatne reforme javne uprave, kojom se iz korena menja način rada i pružanja usluga.

Na ovoj reformi, kako je istakao, radi čitava Vlada, odnosno svako ministarstvo u svojoj oblasti donosi zakone i postavlja temelje upravi koja je u službi građana i privrede.

Lokalne javne finansije, odnosno raspolaganje i upravljanje sredstvima iz lokalnih budžeta, važan je segment rada lokalne administracije i reforme javne uprave. To podrazumeva uvođenje niza procedura, procesa, kontrola i novu organizaciju posla kada je u pitanju raspolaganje novcem iz budžeta lokalnih samouprava, rekao je Ružić.

Ministar je dodao i da uvođenje finansijske kontrole i boljeg nadzora nad lokalnim javnim preduzećima omogućava da najodgovorniji ljudi opština i gradova sagledaju situaciju u budžetu i povežu je sa planovima i ciljevima koje su postavili da bi unapredili uslove života za građane u svojim sredinama i tako opravdali ukazano poverenje.

Prema njegovoj oceni, ovako uspostavljen sistem omogućava veće uključivanje građana u rad lokalnih samouprava i njihov rad čini transparentnijim.

Zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler istakla je da ta zemlja neguje principe transparentnosti i odgovornosti na centralnom i lokalnom nivou, kao i da je podrška lokalnim samoupravama ključna, posebno imajući u vidu da su one najbliže građanima.

Sama činjenica da postoji spremnost i ovakva posvećenost gradonačelnika i predsednika opština da unaprede znanja u oblasti upravljanja javnim finansijama predstavlja pobedu za sve nas, poručila je Hegler.

Direktorka projekta RELOF2 Ana Jolović poručila je da ovaj projekat sada podržavaju 33 opštine, ali i da će 2021. godine biti upućen novi poziv koji će obezbediti podršku i drugim lokalnim samoupravama.

Projekat RELOF2 podržaće Knjaževac, Paraćin, Užice, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Aleksinac, Sokobanja, Ražanj, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Batočina, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Trstenik, Varvarin i Vrnjačka Banja.

Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) pokrenuo je 2016. godine prvu fazu RELOF projekta.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...