Aktuelnosti

Subvencionisani krediti za srpske poljoprivrednike

Business.jpg

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković zaključila je ugovore sa ovlašćenim licima poslovnih banaka i osiguravajućih kuća o uslovima kreditiranja poljoprivedne proizvodnje u ovoj godini.

Bogosavljević-Bošković je tom prilikom naglasila da su potpisani ugovori izuzetno važni za naše poljoprivredne proizvođače, jer će na osnovu njih moći da koriste povoljna kreditna sredstva od banaka i osiguravajućih kuća.

Ona je istakla da Ministarstvo sufinansira kamatne stope, tako da su za poljoprivrednike prvi put dostupna kreditna sredstva uz kamatu od tri odsto, dodavši da je ovakav način finansiranja korišćen i u prethodnim godinama.

U prošloj godini smo na osnovu sufinansiranja kamata u vrednosti od oko 800 miliona dinara, imali investicije u poljoprivredi u vrednosti od 6 milijardi dinara, naglasila je Bogosavljević-Bošković.

Ona je izrazila očekivanje da će naši poljoprivrednici koristiti ove kredite jer mogu računati i na grejs period.

Krediti, čiji je rok otplate od jedne do tri godine, sa grejs periodom do godinu dana, odobravaju se i isplaćuju u dinarima – bez valutne klauzule i predstaljaju jedne od najpovoljnijih kredita na tržištu, istakla je Bogosavljević-Bošković.

Fiksna kamatna stopa, kako je precizirala, iznosi 3 odsto na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, kao i kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Ministar poljoprivrede je podvukla da su danas potpisani ugovori sa osiguravajućim kućama, takođe izuzetno važni i značajni, jer pružaju poljoprivrednicima mogućnost da osiguraju svoje useve i životinje, kao i svoju proizvodnju.

Ona je ovom prilikom pozvala poljoprivrednike da u što većoj meri osiguraju svoju proizvodnju.

Bogosavljević Bošković se zahvalila bankama i osiguravajućim društvima na dobroj saradnji i izrazila očekivanja da će i u ovoj godini na osnovu ove mere biti novih investicija u poljoprivredi, pozvavši sve da se pripreme za početak korišćena sredstava iz IPARD programa.

Predstavnici banaka i osiguravajućih kuća ocenili su da će ovaj program značajno doprineti unapređenju poljoprivredne proizvodnje, kod individualnih gazdinstava, kao i da interesovanje iz godine u godinu raste.

Oni su precizirali da su rezultati mera podrške kreditiranja poljoprivrednika odlični, zbog čega je neophodno sa tim nastaviti kako bi se obezbedio dalji razvoj srpskog agrara.

Ugovori su danas zaključeni sa sledećim bankama: Komercijalna banka, Pro-Kredit banka, Kredi Agrikol, Hipo-Alpe-Adria banka, Banka Inteza, Sberbanka, AIK, NLB, UniKredit banka i OTP i osiguravajućim društvima: Dunav osiguranje, Đenerali osiguranje, DDOR, Triglav osiguranje i Globus osiguranje.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...