Aktuelnosti

Programi za razvoj i podsticanje preduzetništva

272085.jpg

Ministarstvo privrede objavilo je ove nedelje dva javna poziva za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava i to za projekat podrške početnicima za započinjanje posla-start ap i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju.

Projekat podrške početnicima za započinjanje posla - Start-up realizuje se u cilju sistemske podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i jedan je od 33 programa u okviru Programa Vlade Srbije „Godina preduzetništva“, podsećaju iz ministarstva.

Cilj Projekta je razvoj i promocija preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva žena, mladih i socijalnog preduzetništva, kao i unapređenje efikasnosti i institucionalne podrške poslovanju i razvoju mikro, malih i srednjih privrednih društava i preduzetnika.

Projekat realizuje Razvojna agencija Srbije u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama. 

Paket podrške obuhvata nefinansijsku i finansijsku pomoć koju mala i srednja privredna društva i preduzetnici dobijaju u okviru ovog projekta, i to realizaciju obuka, bespovratna sredstva i mentorsko praćenje novoosnovanih privrednih subjekata. 

Projekat će pružanjem finansijske i nefinansijske pomoći podržati osetljive ciljne grupe, kroz edukaciju o pokretanju i vođenju posla, obuke za započinjanje biznisa i izradu biznis plana, bespovratnu pomoć za finansiranje najboljih poslovnih ideja i mentoring za privredne subjekte u ranoj fazi razvoja.

Ciljnu grupu čine četiri kategorije-žene, mladi u starosnoj dobi od 18-30 godina, teško zapošljive kategorije (stariji od 45 godina - posebno osobe koje su ostale bez posla tokom privatizacije ili u preduzećima u procesu restrukturiranja ili nakon racionalizacije u javnom sektoru, osobe sa invaliditetom i osobe bez stručnih kvalifikacija).

Takođe, u grupi su lica iz devastiranih područja, odnosno 19 jedinica lokalne samouprave: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Merošina, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulica, Trgovište, Tutin.

Projekat se realizuje u dve faze. Prva faza obuhvata obuku za  započinjanje biznisa, a druga faza dodelu bespovratnih sredstava i mentoring.

Pravo na dodelu paketa podrške imaju lica koja u prvoj fazi projekta imaju poslovnu ideju vezanu za obavljanje delatnosti proizvodnje, prerade ili pojedinih uslužnih delatnosti (IT sektor, inovativne delatnosti i kreativne industrije), evidentirani su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, za iste aktivnosti za koje konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava nisu koristili podsticajna sredstva koja potiču iz budžeta Republike Srbije, budžeta AP Vojvodine i budžeta jedinica lokalnih samouprava ili donatorskih organizacija.

U dugoj fazi Projekta (bespovratna sredstva i mentoring) pravo na paket podrške imaju oni sa završenom obukom predviđenom Projektom, sa izrađenim biznis planom i obezbeđenim sopstvenim učešćem - minimalno 50 odsto sredstava od ukupnog iznosa opravdanih troškova projekta.

Kandidati su u obavezi da biznis planom razrade poslovnu ideju koju su kandidovali u prvoj fazi Projekta, odnosno promene poslovne ideje nisu dozvoljene. 

Uslov za dodelu bespovratnih sredstava i mentoringa je registracija privrednog društva odnosno preduzetničke radnju u Agenciji za privredne registre.

Bespovratna sredstva se mogu koristiti isključivo za nabavku osnovnih sredstava, kao i za operativne troškove poslovanja maksimalno do 20 odsto vrednosti projekta.

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju Projekta iznose 100.000.000 dinara. 

Sredstva se dodeljuju u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara, bez PDV-a,  što predstavlja do 50 odsto ukupne vrednosti opravdanih troškova projekta, uz obavezu korisnika da obezbedi sopstveno učešće od minimum 50 odsto od ukupne vrednosti opravdanih troškova projekta. 

Korisnici koji za realizaciju svoje poslovne ideje dobiju bespovratna sredstva u rasponu od 500.000 do 1.000.000 dinara imaju obavezu da pored samozapošljavanja zaposle najmanje jedno lice u roku od šest meseci od datuma potpisivanja ugovora sa Agencijom. 

Korisnik bespovratnih sredstava je u obavezi da posluje minimum dve godine i u tom periodu nije mu dozvoljeno otuđenje osnovnih sredstava i smanjenje broja zaposlenih u okviru Projekta.

Što se tiče drugog projekta, odnosno podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, cilj je da se pruži podrška osnivanju novih preduzeća, podstakne zapošljavanje i održivi i sveobuhvatni razvoj. 

Finansijska podrška je namenjena nezaposlenim licima koja žele da pokrenu sopstveni posao, ili postojećim preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, koja su registrovana u APR-u, najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva. 

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, a podrška obuhvata kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava i 70 procenata  kredita Fonda za razvoj.

Za njegovu realizaciju Ministarstvo privrede je opredelilo 150.000.000 dinara za dodelu bespovratnih sredstava. 

Sredstva koja je Fond za razvoj opredelio za kreditiranje preduzeća i preduzetnika po ovom programu su 350.000.000 dinara.

Sredstva po ovom programu se mogu koristiti za nabavku opreme, dogradnju, rekonstrukciju, opremanje, adaptaciju ili sanaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za nabavku trajnih obrtnih sredstava koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja. 

Sredstva po ovom programu ne mogu se koristiti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, trgovinske ili ugostiteljske delatnosti, organizovanje igara na sreću, lutrija i sličnih delatnosti, proizvodnju i prodaju oružja i vojne opreme, promet nafte i naftnih derivata, proizvodnju čelika i sintetičkih vlakana i vađenje uglja, proizvodnju i promet bilo kog proizvoda ili aktivnosti, koje se prema domaćim propisima ili međunarodnim konvencijama i sporazumima, smatraju zabranjenim. 

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja.

Krediti Fonda se odobravaju sa rokom otplate do pet godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine. 

Kamatna stopa je 1,5 odsto godišnje uz garanciju banke i tri procenata  godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja - različite vrste hipoteka, ugovorno jemstvo, menica i sl. 

Pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i da podnesu zahtev za kredit kod Fonda imaju preduzetnici i mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva.

    Javni poziv, informacija o načinu sprovođenja Programa, konkursna dokumentacija kao i informaciju o uslovima kredita kod Fonda, objavljeni su i na sajtu Ministarstva: www.privreda.gov.rs.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...