Aktuelnosti

Otkloniti prepreke i nejasnoće u sprovođenju ZUP-a

cekic-sudija.jpg

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da suštinski ne postoje prepreke u primeni Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), koji kao načelo predviđa razmenu podataka iz službenih evidencija po službenoj dužnosti.
Udovički je na prvom sastanku Radne grupe za formulisanje preporuka za uspostavljanje i unapređenje mehanizama razmene podataka iz službenih evidencija, u skladu sa ZUP-om, istakla da je i stari zakon predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta odredba nije poštovala.

Ona je ukazala na to da je cilj sastanka da se, s tim u vezi, otklone prepreke i nejasnoće, i izrazila uverenje da će to biti urađeno, na zadovoljstvo svih, do 8. juna kada počne primena novih odredaba.

Savetnik potpredsednika Vlade Marija Lukić rekla je da je situacija na terenu mnogo bolja nego što se to očekivalo, i dodala da je za razmenu podataka po službenoj evidenciji potrebna na prvom mestu dobra volja.

Načelnik gradske uprave Sremske Mitrovice Miroslav Jokić naglasio je da su ih investitori, a posebno strani, podstakli na to da se pojednostave i ubrzaju procedure, i da povoljan geografski položaj i razvijena infrastruktura nisu bili dovoljni za ulaganja.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović je najavio da će od naredne sedmice biti moguće upisivanje dece u vrtiće pomoću usluge eVrtić.

Sastanku su prisustvovali i načenici uprava Šapca i Gornjeg Milanovca koje su, prema terenskom ispitivanju, među najuspešnijim kada je reč o načinu razmene podataka, na način kako to novi zakon predviđa.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...