Aktuelnosti

Pokreni se za posao

Pokreni_se_za_posao.jpg

Promocijom u Privrednoj komori Srbije počelo je da radi Udruženje „Pokreni se za posao“ koje okuplja preduzetnike, učesnike istoimenog programa podrške preduzetništvu, koji je realizovan u proteklih šest godina. Udruženje je otvoreno i za sve male, mikro i porodične firme.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, poručio je članovima Udruženja „Pokreni se  za posao” i budućim preduzetnicima da  mogu da računaju na podršku Privredne komore Srbije u svim razvojnim fazama  - od poboljšanja poslovnog ambijenta, preko unapređenja pristupa izvorima finansiranja i novim tržištima do promocije preduzetničkog duha i podsticanja socijalnog i preduzetništva žena i mladih.

„Niko bolje od vas ne zna šta je preduzetniku potrebno -  šta mu je  prepreka, a šta podsticaj i  zato na najbolji način - predlozima i inicijativama možete zajedno da date doprinos unapređenju poslovanja i poboljšanju uslova za razvoj preduzetništva u Srbiji“, rekao je Čadež, ističući da je program „Pokreni se za posao“ od lokalnog izrastao je u nacionalni projekat  i može se smatrati pretečom Godine preduzetništva.
Program Pokreni se za posao, koji sprovodi nevladina organizacija ENECA uz podršku kompanije Filip Moris, motivisao je ljude da  se osmele na privatni  biznis. Ništa tako dobro ne podstiče  ljude da ne čekaju posao već da ga stvaraju, kao primeri uspešnih biznisa, naglasio je predsednik PKS.
Udruženje „Pokreni se za posao“ biće otvoreno i za sva mikro i mala preduzeća u Srbiji, a baviće se unapređenjem poslovanja i poboljšanjem položaja preduzetnika i malih porodičnih kompanija na domaćem tržištu.
Ministar privrede Željko Sertić najavio je  da će za dve, tri nedelje startovati programi podrške za start apove u okviru Godine preduzetništva, i dodao da je osim 33 programa koje je pripremila država pristiglo više od 300 inicijativa kao podrška ideji, ali i oko 100 preduzetničkih ideja.
Kada je reč o start ap programima, u naredne dve do tri nedelje planirano je da startuje program koji će se realizovati preko Fonda za razvoj, a koji podrazumeva 30 odsto bespovratnih sredstava.  Drugi program biće realizovan preko Razvojne agencije Srbije i podrazumeva 50 odsto bespovratnih sredstava, a namenjen je pre svega mladima, ženskom i socijalnom preduzetništvu.
Sertić je podseća da je država izdvojila 16 milijardi dinara, podrške razvoju preduzetništva od čega je četvrtina bespovratna, odnosno 4,4 milijarde dinara – namenjenih početnicima, ženama, socijalnom preduzetništvu.
Predstavnik ENEC-e, jednog od osnivača Udruženja Milivoje Jovanović istakao je da je kroz program podržano 30 odsto mladih i a 41 odsto žena preduzetnica.
Udruženje koje je osnovano, kako je kazao, pružiće  priliku svim članovima da se dodatno razvijaju, razmene iskustva i unaprede poslovanje. Na taj način do sada je zaposleno 1.800 ljudi, a naročito je od koristi bio onima koji su ostali bez posla u tranzicionom periodu.
Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić podseća da je ideja „Pokreni se za posao“ zaživela u Nišu pre šest godina  i da je prerasla kako kaže u veoma uspešan nacionalni program podrške preduzetništvu, ne samo zahvaljujući bespovratnim sredstvima za nabavku opreme već i zbog dodatnog podstreka, mentorstva i savetodavne pomoći korisnicima programa.
 

Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...