Aktuelnosti

Sredstva za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalu

510x320_62287-Rodna_ravnopravnost.jpg

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije saopštilo je da su danas uručeni ugovori predstavnicima devet lokalnih samouprava za realizaciju projekata i programa u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.
 
Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), a uz finansijsku podršku EU, u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti u Srbiji, faza 2“, dodelilo je bespovratna sredstva zainteresovanim lokalnim samoupravama za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Ugovori su u Vladi Srbije uručeni predstavnicima Kruševca, Zaječara, Užica, Bačke Palanke, Despotovca, Petrovca na Mlavi, Trstenika, Aleksinca i Knića, koji su prepoznali značaj uključivanja rodne perspektive u svoje planove rada.

Uz ovaj vid podrške, lokalne samouprave i mehanizmi za rodnu ravnopravnost će svojim radom i zalaganjem doprineti unapređenju rodne ravnopravnosti i poboljšanju položaja žena u lokalnim zajednicama.

Posebna savetnica potpredsednice Vlade, ministarke kulture i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Gordana Predić rekla je da je za Vladu Srbije rodna ravnopravnost jedna od prioritetnih oblasti.

Predić je naglasila da se posvećeno radi kako na jačanju normativnog okvira, tako i na pružanju podrške gradovima i opštinama koji su prepoznali to da su politike jednakih mogućnosti ključ za dalji napredak društva.

Prema njenim rečima, ne može se govoriti o unapređenju rodne ravnopravnosti i boljem položaju žena ukoliko politike koje donosimo na republičkom nivou ne prenesemo na lokalni nivo.

Takođe, kako je istakla, lokalne samouprave u okviru svojih nadležnosti moraju da osiguraju sprovođenje zakona i nacionalnih strategija na lokalnom nivou, pri čemu je država, u saradnji sa međunarodnim partnerima, tu da pomogne.

Donošenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti, svaka lokalna samouprava ima obavezu da formira lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, jer samo na taj način možemo da očekujemo efikasniju implementaciju zakonodavnog i strateškog plana, objasnila je ona.

Predić je precizirala da je kroz prvu fazu projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ sa 10 miliona dinara pružena podrška za 20 lokalnih samouprava u sprovođenju aktivnosti iz lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost.

Prema njenim rečima, fokus je bio prevashodno na poboljšanju položaja žena na tržištu rada, ženskom preduzetništvu i ekonomskom osnaživanju žena na selu, kao i na promociji i primeni Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Dobre prakse su nastavljene i kroz drugu fazu projekta, ukazala je ona i dodala da vrednost projekata koje će devet lokalnih samouprava sprovesti iznosi 4.345.400 dinara.

Predić je najavila da će biti podržana izrada lokalnih akcionih planova tamo gde nedostaju, a žene sa sela u pomenutim opštinama i gradovima dobiće priliku da se osnaže i spremnije izađu na tržište rada, jer će imati šansu da nauče kako da razviju biznis plan, kako da unovče svoje znanje i plasiraju proizvode, kako da povećaju proizvodnju i zaposle druge žene.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da današnjom dodelom ugovora za novih devet opština sada ima ukupno 29 lokalnih samouprava koje aktivno učestvuju u Programu za rodnu ravnopravnost.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović naglasila je da je veoma važno da se na lokalu radi na unapređenju rodne ravnopravnosti.

Lokalni akcioni planovi predstavljaju važne smernice za to kako da lokalne samouprave ostvare rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou i one opštine koje nemaju lokalne planove usvojiće ih, a one koje ih imaju, sprovodiće različite aktivnosti u tom cilju, zaključila je ona.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...