Aktuelnosti

Primenom novog zakona do boljeg odnosa uprave i građana

60995603-sud-cekic-bat.jpg

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da novi Zakon o opštem upravnom postupku (ZoUP) predstavlja deo reformskih napora na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Udovički je na regionalnoj konferenciji "Upravno-pravni okvir zemalja zapadnog Balkana: Novi zakoni o opštem upravnom postupku" naglasila da će resorno ministarstvo proveravati kako uprave opština i gradova razmenjuju podatke iz službenih evidencija.

Ona je ocenila da će u prvih 15 dana verovatno biti prepreka u procesu primene pomenutog dokumenta, ali da će to opštinske uprave, kako je istakla, sigurno uspešno savladati.

Prema njenim rečima, ne postoji propisana procedura na osnovu koje uprave mogu da razmenjuju podatke, već svaka jedinica lokalne samouprave ima prostor da pronađe odgovarajući način.

Cilj novog zakona jeste da se promeni svest o odnosu uprave i građana, poručila je ona i dodala da ovo zakonsko rešenje vodi Srbiju u Evropsku uniju.

Udovički je naglasila da je odredba koja se odnosi na promenu ponašanja u upravama samo jedan korak ka punoj primeni tog zakona, uz ocenu da će na tom putu biti velikih izazova.

Ona je dodala da postoji više od 170 drugih zakona koji moraju da se usklade sa ovim zakonskim rešenjem, čija je glavna odrednica pronalaženje balansa u odnosu države i građana.

Skup su organizovali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA), povodom početka primene odredaba Zakona o opštem upravnom postupku, koje se tiču razmene podataka iz službenih evidencija.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...