Aktuelnosti

Srbija zainteresovana za projekte važne za ceo region

EU-Logo-web.png

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija zainteresovana da iskoristi sve dostupne fondove u okviru Jadransko-jonske inicijative za projekte značajne za našu zemlju, ali i za region.

Joksimović, koja učestvuje na Prvom godišnjem forumu o Strategiji EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) u Dubrovniku, istakla je u izjavi za agenciju Tanjug da je naša zemlja veoma aktivna na tom planu. 

Želimo da iskoristimo sav novac koji bude na raspolaganju za konkretne projekte koji su regionalnog karaktera i dobri su za Srbiju, ali i za čitav region, poručila je ona.

Prema njenoj oceni, Jadransko-jonska inicijativa je vrlo značajna strategija EU za zemlje zapadnog Balkana, budući da otvara dodatni prostor za Srbiju da sarađuje sa zemljama u regionu i radi na povezivanju i umrežavanju.

Joksimović je rekla da Srbija, pored aktivnog učešća u Berlinskom procesu, u kojem je najvažnije infrastrukturno povezivanje, ali i saradnja i povezivanje mladih u regionu, daje svoj doprinos i u Jadransko-jonskoj inicijativi.

U tom smislu, kako je navela, ta inicijativa je važna za razvoj infrastrukture, povezivanje regiona, kao i korišćenje dostupnih fondova Evropske unije.

Predstavnici osam zemalja učesnica EUSAIR – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije, Srbije i Crne Gore, trebalo bi da tokom dvodnevnog foruma definišu prioritete zajedničkog delovanja u okviru četiri najvažnija tematska stuba strategije, koja se odnose na "plavi" rast, povezanost, kvalitet životne sredine i održivi turizam.

Forum je počeo sastankom Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative, na kojem je usvojena i Dubrovačka deklaracija.

Joksimović je danas u Dubrovniku imala neformalni susret sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Mirom Kovačem, sa kojim je razmenila argumente nakon što je ta zemlja blokirala otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Ona je navela da Srbija ne beži od razgovora, da je vrlo konstruktivna po tom pitanju, pri čemu je naša pozicija jasna jer smo ispunili sve kriterijume iz uslova za pregovore.

Joksimović je ukazala na to da je naredni korak na Evropskoj komisiji (EK), i izrazila nadu da će neki dogovor biti postignut.

Pregovarački proces ide svojim tokom. Postoje procedure i načini da EK postigne neki konsenzus, da li će to biti sad ili za nekoliko meseci, mi nećemo time da se opterećujemo, već želimo da nastavimo da radimo i ispunjavamo svoje obaveze, zaključila je ona.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...