Aktuelnosti

Regionalno povezivanje važno za agrar

banner_agriculture-1600x700_1.png

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je neophodna jača regionalna saradnja u oblasti poljoprivredne proizvodnje i agrobiznisa, posebno imajući u vidu potencijal proizvođača iz ovog regiona.


Bogosavljević-Bošković je na regionalnoj agrobiznis konferenciji „Preko polja do Evrope“, koja je održana u okviru Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, istakla da povezivanje agrobiznis kompanija iz regiona obezbeđuje dovoljnu snabdevenost regionalnog tržišta, ali i doprinosi boljem nastupu na svetskom tržištu.

Prema njenim rečima, zemlje našeg regiona pojedinačno predstavljaju mala tržišta, ali sa istim potrošačkim karakteristikama, što proizvođačima sa naših prostora pruža mogućnost za jedinstvenu ponudu prehrambenih proizvoda.

Ona je navela da sa Hrvatskom u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije imamo izuzetno dobru institucionalnu i privrednu saradnju, što za nas predstavlja veliku prednost u pogledu prenošenja iskustava u procesu pregovora o pristupanju EU, kao i u pogledu korišćenja pretpristupnih fondova Unije.

Prema njenim rečima, hrvatsko iskustvo u pregovorima u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja od velike je pomoći Srbiji i pregovaračkog grupi za ovu oblast, posebno imajući u vidu sličnu proizvodnu strukturu, rezultate poljoprivrede, kao i mere poljoprivredne politike u pretpristupnom periodu.

Sve zemlje regiona, kako je predočila, karakteriše nedovoljna iskorišćenost pretpristupnih fondova u početnoj fazi, zbog čega nastojimo da se na najbolji način pripremimo za korišćenje ovih fondova, upravo koristeći iskustva Hrvatske i drugih zemalja regiona.

Ona je istakla da proces pristupanja EU u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije predstavlja izuzetno zahtevan i skup proces koji, osim usklađivanja zakonske regulative, zahteva privredu koja je spremna da u punom kapacitetu nastupi na zajedničkom tržištu na konkurentan način.

Ministarstvo i Vlada će nastaviti da rade na kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj prehrambene industrije, s obzirom na to da jaka industrija zahteva jaku institucionalnu bazu, naročito ako se ima u vidu potencijal ovog sektora i njegove izvozne mogućnosti, zaključila je Bogosavljević Bošković.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Davor Romić naglasio je da će iskustvo Hrvatske u procesu pristupanja EU biti od velike pomoći Srbiji.

On je ukazao na to da IPARD program, koji je na raspolaganju i jednoj i drugoj zemlji, predstavlja izazov, kako za proizvođače, tako i za administraciju, ali stvara velike i konkretne rezultate, zbog čega zainteresovanost za ovaj program raste.

Drugu "Regionalnu agrobiznis konferenciju" organizovali su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Hrvatske.

Ovaj skup predstavlja priliku da se na jednom mestu okupe najznačajniji predstavnici agrobiznisa iz dve zemlje, koji su lideri u regionu u svojim oblastima, i da se kroz njihovu razmenu iskustava i stavova sazna više o izazovima EU, kao i mogućnostima korišćenja evropskih fondova.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...