Aktuelnosti

Razmena podataka obaveza lokalnih samouprava

2c34d8e88851cab12d743298cf0cad66.jpg

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički poručila je danas da od 8.juna građani neće biti u obavezi da državnim organima dostavljaju podatke koji već postoje u službenim evidencijama.


Udovički je prilikom posete Opštini Gornji Milanovac, u kojoj zaposleni u lokalnoj samoupravi već razmenjuju podatke iz službenih evidencija, naglasila da će službenici u celoj Srbiji biti obavezni da na takav način postupaju i da neće više smeti da te podatke traže od građana

Udovički je naglasila da će od 8.juna, kada ta odredba Zakona o upravnom postupku stupi na snagu, to biti obaveza svih koji rade u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Ona je podsetila na to će zbog nepoštovanja ove uredbe moći da se podnese prijava Prekršajnom sudu.

Potpredsednik Vlade je rekla da se građanima već obezbeđuje 25 usluga na taj način, među kojima je ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, za koji je ranije bilo potrebno pet dokumenata i više od mesec dana čekanja, dok se sada rešenje dobija samo sa ličnom kartom, u roku od tri do sedam dana.


Uprava mora da bude profesionalna i odvojena od političkog ciklusa, a građani Gornjeg Milanovca treba da budu svesni da su u ovom trenutku uživali privilegiju koja ne sme da se izgubi.Važno je da u trenutku promene vlasti ne počinjemo sve ponovo da gradimo od nule, istakla je potpredsednik Vlade.

Prema njenim rečima, da bi najtraženije usluge u lokalnim samoupravama zaživele na taj način, potrebna je samo dobra volja i drugačija organizacija posla, dok će za neke druge usluge, koje se odnose na privrednu delatnost, to biti malo složeniji proces.

Ne toliko zbog tehničkih pitanja već zato što se, na primer, Geodetski zavod ili Agencija za privredne registre, finansiraju iz nadoknada i taksi, precizirala je Udovički.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...