Aktuelnosti

Evropske integracije će značajno menjati Srbiju

32619eu1.jpg

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević izjavila je juče da je za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 tehnički već sve pripremljeno i da još ostaje da se za to dobije politička saglasnost.
Miščević je, učestvujući na konferenciji "Podsticaj za najbolje finansijske direktore, planiranje za rast", istakla da je cilj Srbije da otvori ta dva poglavlja, i izrazila uverenje da će to biti učinjeno do kraja aktuelnog holandskog predsedavanja EU.

Prema njenim rečima, cilj je da se zajedno sa poglavljima 23 i 24 otvori i Poglavlje 5, koje se tiče javnih nabavki, jer nema uspešne borbe protiv korupcije ukoliko se ne kontroliše sistem javnih nabavki.

Ona je poručila da očekuje uzbudljiv proces, i iznela uverenje da će evropske integracije značajno menjati Srbiju.

Reč je o prihvatanju standarda koji nam omogućavaju trgovinu i unapređenje saradnje sa tržištem EU. Šta god da se desi sa Unijom, zajedničko tržište će ostati, naglasila je Miščević.

U skladu sa tim, ona je podvukla da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da članstvo u EU podržava nešto manje od 50 odsto građana Srbije, ali je zato 74 odsto njih za prihvatanje evropskih standarda koji su neophodni za normalno funkcionisanje društva.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...