Aktuelnosti

Bez kaznenih poena za socijalni program pet godina do penzije

pio-fond.jpg

Radnicima koji su se opredelili za opciju socijalnog programa, dobrovoljno napustili posao i imali pet do penzije, biće isplaćena razlika između iznosa starosne penzije koju bi ostvarili primenom propisa o PIO važećeg u momentu ostvarivanja prava na posebnu novčanu naknadu, i iznosa ostvarene prevremene starosne penzije.

Kako je rečeno Tanjugu u PIO fondu, to će biti moguće na osnovu Zaključka koji je prošlog meseca donela Vlada Srbije.

Time je data saglasnost da se licima koja su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturisanja i pripreme za privatizaciju, a koja su utvrđena kao višak zaposlenih i kojima je u momentu prestanka radnog odnosa do ispunjenja prvog uslova za starosnu penziju, u skladu sa tada važećim propisima o PIO, nedostajalo do pet godina, isplaćuje razlika između iznosa starosne penzije koju bi ostvarili primenom propisa važećeg u momentu ostvarivanja prava na naknadu, i iznosa ostvarene prevremene starosne penzije.   

Zaključak se odnosi na zaposlene u velikim preduzećima koja su 2008. godine bila u procesu restrukturiranja i koji su  utvrđeni kao višak zaposlenih  u skladu sa Odlukom Vlade.

Njima je u momentu prestanka radnog odnosa do ispunjenja prvog uslova za starosnu penziju, u skladu sa tada važećim propisima o PIO, nedostajalo do pet godina i priznato im je pravo na posebnu novčanu naknadu.  

"Taj socijalni program i ugovore sa radnicima potpisala je tadašnja Vlada, a danas, kada ti ugovori, nakon proteklih pet godina dolaze na realizaciju, imamo izmenjene uslove za ostvarivanje prava na penziju, tpa se iz tih razloga moralo naći rešenje kako da se poštuju ranije potpisani ugovori i sada važeći zakoni, a da to ne bude na štetu radnika", kažu u Fondu. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je zaduženo da, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i RF PIO, usaglasi spiskove korisnika posebne novčane naknade i korisnika prevremene starosne penzije, kojima će se isplaćivati razlika penzije.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...