Aktuelnosti

Značajna podsticajna sredstva za investicije u poljoprivredi

elsa-105.jpg

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je juče u Gornjem Milanovcu da će Ministarstvo u ovoj godini snažno podržati investicije u poljoprivredi, za šta su opredeljena značajna podsticajna sredstva.

Bogosavljević-Bošković je na sastanku sa predsednikom pomenute opštine Milisavom Mirkovićem navela da podsticaji za proizvodnju voća i kupovinu sadnica iznose i do dva miliona dinara, odnosno od 40 do 55 odsto ukupnog iznosa investicije.

Prema njenim rečima, podsticaji su obezbeđeni i za novu mehanizaciju, sejalice, sadilice, opremu za navodnjavanje, protivgradne mreže i plastenike.

Ona je precizirala da za hladnjače podsticaji iznose i do pet miliona dinara, dok je za preradu proizvoda sa oznakom geografskog porekla i organskih proizvoda podrška investicijama od 50 do 65 odsto.

Bogosavljević-Bošković je napomenula da su opredeljena sredstva i za sufinansiranje radova i za investiciona ulaganju u iskopavanju bunara u funkciji navodnjavanja.

Ministarstvo je, kako je podsetila, u periodu od 2014. do 2015. godine finansiralo izgradnju cevovoda sa pratećim objektima za snadbevanje vodom za piće i druge potreba naselja Rudnik u iznosu od približno 15 miliona dinara, kao i rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Mirković je istakao da je obezbeđeno 25 miliona dinara podsticaja iz lokalnog budžeta i to kroz podršku stočarstvu.

Ova sredstva, kako je naveo, opredeljena su za realizaciju projekata u tom sektoru kroz projekat besplatnog veštačkog osemenjavanja, besplatna sredstva za higijenu muže i muzne opreme, za uzgoj krmnog bilja, nabavku protivgradnih raketa, edukaciju poljoprivrednika.

Tokom posete Gornjem Milanovcu, Bogosavljević-Bošković je obišla i fabriku vode, ističući da je ona izuzetno značajna za Srbiju i njene građane zato što bez novih investicija, ulaganja, novih fabrika i proizvodnih pogona nemamo šansu da budemo konkurentni u inostranstvu.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...