Aktuelnosti

Od EBRD 30 miliona evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji

evri-na-gomili_copy1_copy1_copy1_copy2.jpg

BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će odobriti Komercijalnoj banci trogodišnji kredit od 30 miliona evra za kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP), njenih klijenata širom zemlje, sa fokusom na ruralne oblasti i oblasti van Beograda. 

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju dveju banaka, ova transakcija će omogućiti Komercijalnoj banci da diversifikuje svoju strukturu finansiranja, osigura kontinuiranu likvidnost na tržištu kredita za MSP, da unapredi investiranje u privatni sektor i osnaži ekonomski oporavak.

Ugovor o kreditu potpisan je u Beogradu od strane prvog potpredsednika EBRD Fila Beneta i predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksandera Pikera.

"Mala i srednja preduzeća su jedan od glavnih pokretača privrede u Srbiji, a saradnja EBRD i Komercijalne banke, tržišnog lidera u segmentu kreditiranja ovih klijenata, doprineće izgradnji zdravog MSP sektora u zemlji", izjavio je Benet.

Predsednik IO Komercijalne banke Aleksander Piker je rekao da je ta banka odavno segment malih i srednjih preduzeća ocenila kao jedan od napropulzivnijih, i da će on u narednom periodu zauzeti još snažniji prioritet i učešće u ukupnom portfoliu, čemu će ovaj ugovor o kreditu dati dvostruki podsticaj.

"Kao prvo, imamo još snažniji izvor kreditiranja pod povoljnijim uslovima, i drugo, jačamo saradnju sa partnerom svetski priznatog autoriteta, koji je i naš drugi najveći vlasnik. Opredeljenje EBRD za podršku segmentu MSP, govori da su i naša poslovna opredeljenja i planovi ispravno usmereni. I, što je najvažnije, najveću korist od ovog aranžmana imaće krajnji korisnici kredita", rekao je Piker.

EBRD je do sada uložila 4,2 milijarde evra u različite sektore srpske privrede, dodaje se u saopštenju.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...