Aktuelnosti

Obezbeđeno 12.000 dinara po oštećenom hektaru

poplava.jpg

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je prethodnih dana poplavljeno 6.000 hektara zemljišta, da su komisije za procenu štete na terenu, a polovina poplavljenog zemljišta su njive pripremljene za prolećnu setvu.

Pored njiva, poplavljeni su i malinjaci i voćnjaci, ali precizni podaci se očekuju tek kada komisije završe rad na terenu. Nismo imali značajnije štete u stočarstvu, jer su životinje na vreme izmeštene iz ugroženih zona, rekla je Bogosavljević Boškovic u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Ona je istakla da se, prema državnom programu za otklanjanje posledica, po oštecenom hektaru, odnosno usevu, isplaćuje 12.000 dinara. 

"Za to su obezbedena sredstava, a razgovara se sa donatorima kako bi pomogli i na drugi nacin", dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, poljoprivrednici treba da se prijave za pomoć, a na bazi prijave komisija izlazi na teren, radi procenu štete koju šalje Kancelariji za ulaganja, a isplata se vrši preko trezora NBS, kao što je slučaj i sa subvencijama.

Ministarka ističe da je procedura jednostavna i jasna, a da su stručne službe na terenu i da informišu poljoprivrednike.

Za razliku od 2014. godine, oštecenja su mehanicka. 

"Nema oštećenja zemljišta, izlivanja opasnih materija. U ovom slučaju samo su mehanička oštećenja - nanosi peska, šljunka, drveća, njive isečene novim bujičnim tokovima", rekla je ministarka.

Ona je napoenula da su sve službe u pripravnosti. 

"Prate se prognoze, nema najava izlivanja i većih padavina. Službe su spremne da reaguju. Podigli smo nove nasipe i bedeme na kritičnim tačkama, spremni smo za svaki scenario", zakljucila je ministarka poljoprivrede.

 

 

 

Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...