Aktuelnosti

Ažurne informacije o standardima dostupne na internetu

11.png

 Privrednici, ali i ostali korisnici propisa i standarda, ili samo zainteresovani o važećim nacionalnim propisima u Srbiji koji sadrže pozivanja na srpske standarde, mogu da dobiju ažurne informacije, na internet prezentaciji Instituta za standardizaciju Srbije. 

Informacije o tim dokumentima, lista od oko 250 propisa, dostupni su na portalu www.iš.rs, a to je deo programa Vlade Srbije Godina preduzetništva, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Pored kompletnog spiska i tekstova evropskih direktiva koje su preuzete u nacionalno zakonodavstvo i linkova ka standardima na koje se pozivaju, koji su i do sada bili dostupni na internet prezentaciji Instituta, na istom mestu sada se nalazi i lista od gotovo 250 propisa koji sadrže pozivanja na srpske (SRPS) standarde, uz linkove ka njima. 

"Ova baza je veoma važna, jer je konkurentnost srpskih preduzeća usko povezana sa njihovom sposobnošću da, u skladu sa zahtevima odgovarajućih tehničkih propisa i standarda, proizvedu kvalitetne i bezbedne proizvode", navedeno je u saopštenju.

Kao preduslov za takvu proizvodnju, kako piše, neophodan je efikasan i međunarodno priznat sistem infrastrukture kvaliteta. 

U Srbiji je uspostavljena mreža institucija i organizacija u oblasti infrastrukture kvaliteta koja je u funkciji servisa domaćoj privredi. Time je privrednicima omogućeno da ispune zahteve tržišta u pogledu kvaliteta robe koju plasiraju,  lakši i jednostavniji izvoz robe, a potrošačima garantuje bezbednost proizvoda koje kupuju.

Srbija je uskladila veći deo zakonodavstva, standarda i tehničkih propisa u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU. Do sada je preuzeto 97 odsto standarda i oko 75 odsto tehničkih propisa. Ova oblast u pregovaračkom procesu ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih. 

Ova aktivnost Instituta za standardizaicju Srbije deo je Programa Vlade Srbije Godina preduzetništva.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...