Aktuelnosti

Finansijski pokazatelji poslovanja privrednih društava prema veličini

Business.jpg

Među privrednim društvima posmatranim prema veličini, velika privredna društva su u 2021. godini učestvovala sa 41,6 % u ukupnim prihodima, sa 43,6% u poslovnoj imovini, sa 49,5% u kapitalu, sa 37,7% u neto dobitku i sa 31,9% u neto gubitku ukupne privrede.

Ali, značajan rast ukupnih prihoda i ukupnih rashoda zabeležila su srednja privredna društva, koja su ostvarila četvrtinu ukupne poslovne aktivnosti. Ova društva ostvala su ukupne prihode u iznosu od 3.711,1 milijarde dinara i ukupne rashode od 3.433,2 milijarde dinara. Pozitivne rezultate pretežno su realizovala društva iz sektora trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije i građevinarstva.

Mala privredna društva uvećala su za 16,3% ukupne prihode i za 15,5% ukupne rashode, tako da učestvuju sa po 23,0% udela u ukupnim prihodima i rashodima domaće privrede. Najbolje poslovne rezultate iskazala su mala društva iz sektora trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije i građevinarstva.

Mikro privredna društva, iako su prešla u sferu pozitivnog rezultata, ostvarila su najsporiji rast ukupnih prihoda i ukupnih rashoda na godišnjem nivou. Ukupni prihodi, koji su porasli za 11,9%, iznosili su 1.517,7 milijardi dinara, a ukupni rashodi uvećani za 10,3% iznose 1.481,9 milijardi dinara. Ova društva imaju udeo od 10,3% u ukupnim prihodima i 10,6% u ukupnim rashodima na nivou privrede, a pozitivan rezultat beleže mikro društva iz sektora stručne, naučne i inovacione delatnosti, informisanje i komunikacije i finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja.

Pozitivno poslovanje od obavljanja primarne delatnosti prisutno je na nivou svih veličina privrednih društava.

Celovitu analizu o poslovanju privrednih društava prema veličini možete pročitati u publikaciji „Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2021. godini”, koja je objavljena na stranici Registri/ Finansijski izveštaji/ Publikacije/ Godišnji izveštaji o poslovanju pravnih lica, preduzetnika i ekonomskih celina. Na sličnu temu, Agencija je objavila infografiku -  Rezultati poslovanja srednjih, malih i mikro privrednih društava u 2021. godini.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...