Aktuelnosti

Fiskalizacija - 10 miliona računa i 60.000 e-faktura dnevno

MH-best.jpg

Od početka primene novog modela e-fiskalizacije i uvođenja e-faktura ove godine u Srbiji, svakog dana se prosečno izda oko 10 miliona fiskalnih računa i 60.000 e-faktura, odnosno, do sada je izdato 2,8 miliona e-faktura u javnom sektoru, rečeno je danas na konferenciji "Let"s Talk e-Comm" u Privrednoj komori Srbije.
O značaju digitalizacije, e-trgovini i benefitima koje nadležne institucije imaju zbog lakšeg nadzora trgovanja uvođenjem novog modela fiskalizacije, bilo je reči na prvom od četiri održana panela "eFiskalizacija i eFakture", saopštili su iz PKS-a.

 
Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović istakao je da su digitalizacija i e-komerc promenili način na koji poslujemo i na koji komuniciramo, te da je od početka pandemije, e-komerc postao izuzetno važna tema kako za učesnike na tržištu tako i za državu.

Pomoćnik direktora za IT Poreske uprave Saša Dulić naveo je da od početka primene novog modela fiskalizacije, Poreska uprava u realnom vremenu dobija brojne podatke i može da prati značajne parametre trgovanja, poput visine prometa po gradovima i opštinama, a raspolaže i sa tačnim podacima o broju kvadrata poslovnog prostora koji se koristi u Srbiji.

Prema rečima Vladimira Pejčića iz Ministarstva finansija, do danas je izdato oko 2,8 miliona e-faktura u javnom sektoru, dok se dnevno izda oko 60.000.

Pejčić je ddodao da su od 175.000 do sada registrovanih u sistemu e-faktura, 10.500 korisnici javnih sredstava, a da 160 hiljada čine kompanije za koje obaveza izdavanja e-faktura počinje 1. januara 2023. godine.

 


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...