Aktuelnosti

ZAKON O FISKALIZACIJI: Stare fiskalne kase mogu da se koriste do kraja aprila 2022. godine

fiskalizacija.jpg

Novu godinu privrednici mogu započeti i poručivanjem novih fiskalnih uređaja. Pred Novu godinu, sa Poreskom upravom povezana je i prva fiskalna kasa.

Za sada je odobreno 80 softvera i četiri tipa fiskalnih kasa. Do kraja januara privrednici mogu da se prijave za subvencije koje za nabavku novih uređaja daje država.

Poslednjeg dana stare godine, Marija Zlatanović se preko nove fiskalne kase povezala sa Poreskom upravom. Uz račun, koji je osim njoj i mušteriji u trenutku izdavanja bio vidljiv i poreznicima, uspešno je prodala prvu medicinsku uniformu.

“Nije teško, lagano je za korišćenje. Artikle koje imate unesete, sve je pod šifrom i sve je dostupno”, objašnjava Zlatanović.

Da zadovolje standarde nove fiskalizacije, najduže je trebalo proizvođačima fiskalnih kasa. Poreska uprava je prva odobrenja izdala sredinom decembra.

Darko Manić iz INT Rastera kaže da su isporučili preko 1.500 kasa distributerima.

Saša Dulić iz Poreske uprave navodi da je u sistemu vide desetina poreskih obveznika koji rade obuke kroz sistem i njih mogu da očekuju u prvim danima nove godine.

Utisak je da u novu fiskalizaciju žure oni kojima su sertifikati za stare kase već istekli. Svi ostali moraće to da učine do kraja aprila, do kada se mogu koristi i stari i novi uređaji.

Za mesec dana koliko je prošlo od prvog povezivanja neke firme sa Poreskom upravom na “E” način, poreznici zapažaju da je najveći broj izdatih računa sa malim iznosima, jer se na novu fiskalizaciju najbrže prebacuju male trgovine.

Međutim, pred Novu godinu u novom sistemu registrovan je fiskalni račun sa iznosom od čak 32 miliona dinara, koliko je plaćen jedan stan u prestonici.

Za prelazak na e-fiskalizaciju, više od 50.000 privrednika već je uzelo subvenciju od 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju. Procenjuje se da još toliko njih na to ima pravo.

Saša Dulić naglašava da je do sada isplaćeno 1,7 milijardi dinara i da je procedura veoma jednostavna.

“Na portalu se poreski obveznik prijavljuje, sve što se prijavi tokom jedne radne nedelje, petkom se obradi i već početkom iduće nedelje bude isplaćeno”, kaže Dulić.

Obavezu da od 1. maja pređu na novu fiskalizaciju imaju svi koji posluju sa fizičkim licima. Preko 80 odsto njih ima jedan objekat i jednu fiskalnu kasu.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...