Aktuelnosti

Prelazni rok za prilagođavanje sistemu eFaktura do kraja aprila

elektronska-isplata-novca.jpg

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će privredi i javnom sektoru, zbog potreba prilagođavanja novom sistemu elektronskih faktura, biti dat prelazni rok do kraja aprila naredne godine.
 
Mali je, obraćajući se na obuci za lokalne samouprave „Primena sistema elektronskih faktura“, rekao da će do kraja godine biti izmenjen Zakon o elektronskom fakturisanju i da će biti omogućen dodatni period da se korisnici usaglase sa novim zakonom i završe sve informacione pripreme.

Ministar je naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu, realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena, najavivši da će prvo nastupiti obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronske fakture i da ih izdaje drugom subjektu javnog sektora.

On je precizirao da će se to primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara, baš kao i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Prema njegovim rečima, obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora, kako je objasnio, nastupiće od 1. januara 2023. godine.

Ministar je istakao i da Srbija ovim sistemom, čije je korišćenje u potpunosti besplatno, želi da unapredi transparentnost i konkurentnost, smanji sivu ekonomiju, ali i tehnološki uhvati korak sa razvijenim svetom.

Mnogo toga dobijamo i kao država, i vi kao korisnici javnih sredstava, i u transparentnosti i u uštedi vremena. Naša želja je da 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica, naveo je Mali i dodao da se na to nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

On je uputio poziv prisutnima da na vreme sprovedu sve potrebne edukacije i pripreme, jer će ovaj sistem u budućnosti mnogo značiti našoj ekonomiji.

Mali je podsetio na to da se paralelno odvija sistem e-fiskalizacije i da se, takođe, do kraja aprila završava prelazni period za uvođenje tog sistema.

Ministar je uputio poziv privrednicima da se prijave i iskoriste subvencije koje nudi Vlada Srbije, a to je 100 evra za fiskalni uređaj i 100 evra za svaki objekat.

Prema njegovim rečima, benefiti ovog procesa su mnogo bolja kontrola i efikasnija borba protiv sive ekonomije, a da je za privrednike najvažniji uticaj na nelojalnu konkurenciju.

Na ovom skupu govorili su i državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić i predsednik Opštine Stari grad Radoslav Marjanović.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...