Aktuelnosti

Konkurs za poljoprivrednu mehanizaciju od 15. decembra

zadruge4.4..jpg

Od danas u skupštini na razmatranju novine u Zakonu o poljoprivredi – Novim digitalnim sistemom protiv korupcije.
Prva mera pomoći poljoprivrednicima u Srbiji za nabavku mehanizacije, sa povraćajem 50 odsto novca, planirana je od 15. decembra, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Naglasio je da su u planu mere kojima će se pomoći poljoprivrednom sektoru u Srbiji i da je budžet kojim se raspolaže za narednu godinu veći za 18 odsto u odnosu na 2021, preneo je Tanjug.

Naveo je da je prva mera koja je namenjena poljoprivrednim proizvođačima nabavka mehanizacije a potom slede i druge koje će država imati na raspolaganju na osnovu Zakona o poljoprivredi Srbije.

Najavio je da će od danas u skupštini biti na razmatranju novine u Zakonu o poljoprivredi, koje se odnose na subvencije preko novog portala „e-agrar”. Preko ovog portala svaki poljoprivrednik moći će da kontroliše svoj predmet u bilo koje vreme.

Nedimović je naglasio da će se novim digitalnim sistemom smanjiti svaki oblik korupcije i proizvoljnosti službenika, a svi podaci biće javno dostupni.

Podsetimo, omogućavanje avansnog plaćanja i ubrzanje odobravanja podsticaja za IPARD korisnike, uvođenje softverskog rešenja e-agrar i uspostavljanje sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u skladu sa propisima Evropske unije, neke su od ključnih promena predviđenih izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje je nedavno usvojila Vlada Srbije.

Poljoprivrednicima će biti omogućena isplata avansa kao dozvoljenog troška i to do 50 procenata javne pomoći od odobrene vrednost podsticaja za IPARD korisnike.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će ta novima uticati na poboljšanje korišćenja EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava Evropskoj uniji. Navode da je zbog potrebe da se smanji vreme obrade zahteva predložena obavezna dokumentacija prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje.

Ukoliko zahtev sadrži formalni nedostatak koji sprečava postupanje po njemu on može biti dopunjen u roku koji ne može biti kraći od osam dana niti duži od 20. Izmenom propisa definiše se i softversko rešenje e-agrar i uspostavlja registar poljoprivrednih gazdinstava kao jedinstvena, elektronska i centralizovana evidencija. Uvode se samo elektronski postupci u vezi sa registrom poljoprivrednih gazdinstava – postupak upisa u registar, obnove registracije, promene upisanih podataka i brisanja iz te evidencije.

Kako je ranije rečeno, biće uspostavljeni „Ajaks” – elektronski sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju i „Elpis” koji služi za identifikaciju parcela. Time se Srbija usklađuje sa propisima Evropske unije, budući da ovaj sistem kontrole koriste sve države članice prilikom sprovođenja zajedničke poljoprivredne politike. Kako je pojašnjeno, navedeni sistemi uvode se s odloženom primenom: e-agrar od 1. jula 2022. godine, „Elpis” od 1. januara 2025. i „Ajaks” od 1. januara 2027.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...