Aktuelnosti

ZAKON O FISKALIZACIJI

Fisklani-racun-pixabay.jpg

Zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata. Fiskalni uređaj može da bude ne samo kasa, već i tableti i telefoni

15. oktobra počela je prijava obveznika fiskalizacije za finansijsku podršku koja će trajati do 31. januara.

Uslov je uredno podneta prijava, a Vlada Republike Srbije je obezbedila šest milijardi dinara za svu potrebnu opremu kojom će se računi u trenutku izdavanja očitavati i u Poreskoj upravi.

Zakon o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021) propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata.

Za izdavanje novih fiskalnih računa vam je potreban bezbednosni element, a uslov za njegovo dobijanje je da prijavite prodajne objekte u kojima poslujete na portalu Poreske uprave.

Kako objašnjavaju iz Poreske uprave, pojam prodajnog objekta je širi nego što se čini.

- To su objekti koji imaju svoju adresu, ali i pokretni poslovni prostori npr. kombi za prevoz, veb-trgovina, portal na kom se odvija veb-trgovina, pa i automati za prodaju kafe, grickalica i sl. - izjavio je Saša Dulić iz Poreske uprave.

Po novim pravilima, fiskalni uređaj može da bude ne samo kasa, već i tableti i telefoni.

- Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede - rekao je Siniša Mali.

Pod nadzorom Poreske uprave, biće maltene svi privrednici. Izuzete će biti samo neke profesije.

Kase po novom će morati u najkraćem da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja... Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima. Na spisku će biti i majstori i stari zanati.

Praktično, jedino će iz novog sistema fiskalizacije biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn-prodavci.

Kako su naveli iz Ministarstva finansija, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...