Aktuelnosti

Veliko interesovanje za podsticaje u poljoprivredi

agrar-3.jpg

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je do isteka roka za konkurs, na koji mogu da se prijave voćari, vinogradari, povrtari i proizvođači cveća, ostalo još dva dana.
 
U saopštenju se podseća na to da je resorno ministarsvo pre nešto manje od mesec dana raspisalo prvi od tri konkursa koje će finansirati u saradnji sa Svetskom bankom.

Do sada je pristiglo gotovo 1.000 prijava, a uprkos prvobitnom mišljenju da je zahtev teško popuniti, poljoprivrednici su ipak uspeli da u najvećem broju to pravilno učine.

U tome su im pomogle savetodavne službe koje finansira Ministarstvo, ali i konsultantske kuće, čiji će troškovi rada takođe biti priznati za finansiranje projekata koje predlažu proizvođači.

Prema dosadašnjoj analizi podnetih zahteva, ima najviše zainteresovanih povrtara, a zatim voćara, a u narednim koracima biće procenjeno ko ispunjava uslove za dalje i takvi projekti će biti ocenjeni na osnovu predloženih biznis planova.

Najviše će se finansirati projekti koji unapređuju rad gazdinstava, ekološki su prihvatljivi i donose najveću korist proizvođačima. Prioritet će, kako je i ranije rečeno, imati žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština.

Naredni poziv se očekuje već u julu i on će važiti za stočare, dok će ratari moći da se prijave u septembru.

Predviđeno je da se za ove namene utroši 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji i proizvođači sa srednjom veličinom poseda koji nisu u mogućnosti za konkurišu za IPARD sredstva.

Konkurs koji je u javnosti zaživeo pod nazivom "50:40:10"  osmišljen je tako da poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta, i to tako da polovinu dobija bespovratno, za 40 odsto finansira se iz kredita banke u kojoj ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a samo 10 odsto treba da ima ličnog učešća.

Prve isplate se očekuju u oktobru i to voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća koji su prvi i podnosili zahteve, dok će ostali novac dobijati do kraja godine.

Ukoliko se nastavi trend ukidanja protivepidemijskih mera, predstavnici Ministarstva će i na terenu biti više u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima, organizovati im predavanja i ukazivati im na to kako da se ostvare podsticaji na konkursima, navodi se u saopštenju.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...