Aktuelnosti

NAREDNIH DANA OČEKUJE SE RASPISIVANJE DO SADA NAJVEĆEG KONKURSA U OKVIRU IPARD PROJEKTA EU: Vrednost 60 miliona evra, namenjenih za nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava

agrar.jpg

Srpska poljoprivreda nije ista kao pre desetak godina, kada je IPARD dogovaran. Mnogi proizvođači su osavremenili proizvodnju, ali mogućnosti za dodatno unapređenje još ima, piše RTS.

Bez modernih objekata, mehanizacije, opreme nema napretka u poljoprivredi. Osim nacionalnih podsticaja, proizvođačima su poslednjih godina na raspolaganju i sredstva iz Evropske unije.

Narednih dana očekuje se raspisivanje do sada najvećeg konkursa. Proizvođačima će na raspolaganju biti oko 60 miliona evra, koje će moći da iskoriste za nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ukazuje da još ima dosta poteškoća u pogledu dopuna zahteva i konsultantskih kuća koje rade sa poljoprivrednicima.

- Ne mogu ja da im određujem koga će oni da izaberu za konsultanta. Naše je da ih provučemo kroz ceo postupak. Imaćemo jednu novinu, a to je da ćemo odobravati avansno plaćanje od 50 odsto, ističe Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će umnogome doprineti brzini realizacije investicija u srpsku poljoprivredu. "Kad dobiješ rešenje, dobićeš 50 odsto unapred, pa kad realizuješ preostalih pedeset", navodi Nedimović.

Interesovanje poljoprivrednika za programe IPARD-a raste. Prošle godine odobreno je 320 zahteva, a dve godine ranije samo 20. Sredstva Evropske unije proizvođači u Srbiji su koristili za nabavku traktora, modernizaciju opreme za preradu i pakovanje, izgradnju objekata i razvoj seoskog turizma.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...