Aktuelnosti

Aktivnosti na povećanju iskorišćenosti IPARD sredstava

ipard.jpg

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije i nacionalni službenik za odobravanje IPA sredstava Gojko Stanivuković ukazao je danas na veliku važnost sektora poljoprivrede u Srbiji jer ima značajno učešće u BDP-u i u ukupnoj zaposlenosti.
 
Stanivuković je na 8.sednici IPARD II Odbora za praćenje istakao da se značaj poljoprivrede posebno pokazao u vremenu pandemije koronavirusa, kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja koja nije imala nestašicu hrane, i bila je u stanju da hranu i izvozi.

On je naglasio da sektor poljoprivrede mora biti podržan na sve načine, što Vlada Srbije i čini godinama unazad, kroz subvencije iz nacionalnog budžeta, ali i uz sve veću podršku Evropske komisije (EK), kroz IPARD.

Prema njegovim rečima, IPARD program je veoma značajan alat podrške tom sektoru i realizaciji konkretnih mera za čije sprovođenje je Srbija akreditovana.

Državni sekretar Ministarstva finansija je izrazio uverenje da će u narednoj godini doći do značajnog povećanja iskorišćenosti sredstava, imajući u vidu sve inicijative koje su pokrenute u cilju ubrzanja sprovođenja programa i veću iskorišćenost dostupnih sredstava.

Stanivuković je ukazao na to da se u prethodnom periodu radilo na ubrzavanju procesa odobravanja i ugovaranja kao i implementacije IPARD-a, a jedan od ključnih aspekata za to je i jačanje kapaciteta struktura koje su uključene u ovaj proces.

On je rekao da je uz veliku podršku Ministarstva finansija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojilo novu sistematizaciju u maju 2021. godine, kojom je obezbeđen značajan broj novih radnih mesta koja će sigurno doprineti boljem funkcionisanju IPARD sistema.

Prema njegovim rečima, novom sistematizacijom u Ministarstvu poljoprivrede izdvojeno je i posebno Odeljenje za upravljanje IPARD programom, što će doprineti jačanju administrativnih kapaciteta za praćenje i sprovođenje mera.

On je napomenuo da je prošle nedelje Vlada Srbije usvojila izmene Uredbe o razvrstavanju radnih mesta i merilima za opis radnih mesta državnih službenika, kojom će se ključnim telima IPA sistema otkloniti ograničavajući procenat za napredovanje zaposlenih na najviša zvanja.

Kako je naveo, prve rezultate promene ove uredbe merićemo na kraju godine, kada bi trebalo da imamo umanjen procenat odliva obučenog kadra u čitavom sistemu.

Stanivuković je, govoreći o mogućim nepravilnostima u sprovođenju i trošenju IPARD sredstava, podvukao da je komunikacija sa EK i Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF) po ovom pitanju redovna i otvorena, što će se nastaviti i u narednom periodu.

On je poručio da će Ministarstvo finansija nastaviti da daje podršku Ministarstvu poljoprivrede i IPARD agenciji u zajedničkom procesu sprovođenja tog programa i pripremi za buduće akreditacije novih mera.

Pored Stanivukovića, u uvodnom obraćanju 8.sednice IPARD II Odbora za praćenje, govorio je i vršilac dužnosti rukovodioca jedinice za pretpristupnu pomoć Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Marius Lazdinis.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...