Aktuelnosti

Poziv autobuskim prevoznicima da konkurišu za subvencije

flixbus.jpg

Rok za podnošenje zahteva je 22. mart ove godine.

Program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu autobuskih prevoznika zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Ovim planom subvencija biće dodeljena bespovratna sredstva licenciranim autobuskim prevoznicima šest meseci u visini od po 600 evra (mesečno) u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan kada je pomoć dodeljena, po svakom autobusu za koga prevoznik poseduje Izvod licence.

,,Uprkos velikim ekonomskim problemima u kojima se ceo svet nalazi uzrokovanih pandemijom Korona virusa, naša država svim naporima se trudi da zaštiti sektor autobuskih prevoznika, jer bez njihovog nesmetanog rada ne možemo ni građanima Srbije koji su svakodnevni korisnici autobuskog prevoza da omogućimo normalno funkcionisanje. Urađen je program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku rada autobuskih prevoznika u cilju očuvanja njihove delatnosti, očuvanja radnih mesta u delatnosti prevoza putnika autobusima jer kao što znate mi se godinama suočavamo da nam se radna snaga iz tog polja nažalost odliva i vozači odlaze da rade u zemljama Evropske unije'' istakao je Momirović.

Da bi prevoznik ostvario pravo na subvenciju potrebno je da ispunjava sledeće uslove: da ima licencu za prevoz putnika; da nad prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak; da se nad prevoznikom ne sprovodi postupak za unapred propremljen plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR); da se nad prevoznikom ne sprovodi plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) ili postupak likvidacije; da prevoznik nije organizovan kao javno preduzeće.

,,Sa strane privatnog sektora, ove mere su preko potrebne i vrlo je bitno što nas je ministarstvo prepoznalo kao jednu ugroženu delatnost. Pomoć je došla u pravom trenutku, svi smo se poneli krajnje odgovorno, nismo otpuštali radnike, pored ovih mera iako su kratkoročne a neophodne, verujemo da će resorno ministarstvo i država stati uz nas kako bi saobraćaj podigli i održali'' rekla je Svetlana Bjeličić, predsednica Odbora direktora Srbijatransporta i suvlasnica ''Raketa AB'' d.o.o. iz Bajine Bašte.

Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko prevoznik smanji broj zaposlenih za više od 10% u periodu od šest meseci, počevši od dana usvajanja Programa, ne računajući zaposlene koji su sa prevoznikom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre usvajanja ovog programa a kojima ugovor ističe u navedenom šestomesečnom periodu. Proveru ovog uslova za dodelu vršiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja. Prevoznik je, u tom slučaju, dužan da izvrši povraćaj bespovratnih sredstava sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza.

Prevoznici će moći da podnesu zahtev za korišćenje subvencija Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture po objavi javnog poziva na zvaničnoj internet stranici www.mgsi.gov.rs , a potom će biti formirana komisija čiji je zadatak utvrđivanje predloga o stavljanju na raspolaganje subvencija korisnicima koji ispunjavaju propisane uslove.

Preuzmite JAVNI POZIV


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...