Aktuelnosti

Vlada izdvojila 16,06 milijardi dinara za preduzetništvo

businessmen-tablet.jpg

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić poručio je da Vlada Srbije duboko veruje u to da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u fokusu budu preduzetnici, zbog čega je kao podršku preduzetništvu opredelila 16,06 milijardi dinara.


Sertić je, na zvaničnom predstavljanju "Godine preduzetništva" u Privrednoj komori Srbije (PKS), naveo da su od te sume 4,4 milijarde bespovratna sredstva, a 11,38 milijardi dinara biće izdvojeno za kredite i garancije.

Danas krećemo sa 33 programa pomoći, koji unutar sebe sadrže različite vidove finansijskih i nefinansijskih aktivnosti, rekao je ministar i dodao da se sve detaljne informacije o ovom projektu nalaze na novom internet portalu www.godinapreduzetnistva.rs.

Prema njegovim rečima, godina preduzetništva će se zasnivati na tri glavna stuba – unapređenje poslovnog okruženja, direktna podrška preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha.

Sva tri stuba su veoma važna kako bi ova godina bila uspešna, istakao je on, dodajući da Vlada Srbije veruje u to da budućnost zemlje direktno zavisi od toga kakvi će biti ekonomija, obrazovanje, kakve vrednosti ćemo razvijati i kako ćemo mlade vaspitavati.

Sertić je, ukazavši na to da je preduzetništvo sloboda, ali i odgovornost, izneo uverenje da Srbija u budućnosti može da bude zemlja preduzetništva.

Poslovni ambijent treba da bude bolji i kvalitetniji, pri čemu je važno da taj proces dalje unapređujemo, rekao je on, uz napomenu da će u ovoj godini kao vid podrške preduzetništvu biti izmenjeno oko 40 zakona, kao i strategije i pravilnici.

Sertić je naglasio da sada postoji potreba da se u prvi plan stave lična inicijativa i napor, te spremnost da se preuzme rizik, i objasnio da 99 odsto svih preduzeća u EU spada u sektor malih i srednjih preduzeća, koja generišu 85 odsto svih radnih mesta.

Gotovo da ne postoji brend koji nekada u prošlosti nije krenuo od preduzetništva i inicijative, od Koka-kole i Mekdonaldsa, ali i domaćih firmi kao što su Nektar i Marbo, konstatovao je ministar.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...