Aktuelnosti

Od danas kraća procedura za prijavu koncentracije na tržištu

2c34d8e88851cab12d743298cf0cad66.jpg

Nova uredba koja donosi pojednostavljenje procedura za prijavu koncentracije učesnika na tržištu od danas je na snazi, saopštava Komisija za zaštitu konkurencije. 

Nova Uredba o sadržini i načinu podnošenja prijave koncentracije, sticanje kontrole nad drugim učesnikom na tržištu ili njegovom delu, podnosiocima koji ispunjavaju uslove za  prijavu u skraćenom obliku biće omogućen jednostavniji postupak, zbog smanjenog broja neophodnih dokumentata.

Komisija podseća da je Zakonom o zaštiti konkurencije utvrđena obaveza prijave koncentracije i dužnost učesnika u koncentraciji da prekinu njeno sprovođenje dok ovo telo ne donese rešenje.

Kako podsećaju, Komisija je nadležna da, u slučaju nepoštovanja ovih obaveza, odredi meru zaštite konkurencije, u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa u visini najviše 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda. 

Nepoštovanje obaveza koje se odnose na prijavu koncentracije u propisanom roku i prekid sprovođenje koncentracije do donošenja rešenja predstavljaju povredu Zakona o zaštiti konkurencije, ističe Komisija, a za to je predviđeno i plaćanje procesnog penala.

"Ove obaveze se odnose na sve učesnike na tržištu, uključujući i javna preduzeća koja, ukoliko su ispunjeni Zakonom propisani uslovi, ukupan godišnji prihod, moraju da prijave sticanje kontrole nad drugim učesnikom na tržištu", piše u saopštenju.

Cilj prijavljivanja koncentracije je i sprečavanje prethodnom kontrolom koncentracija u cilju zaštite od ograničavanja, narušavanja ili sprečavanja konkurencije, odnosno stvaranja ili jačanja dominantnog položaja učesnika koncentracije na tržištu.

 

Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...