shutterstock_169482320.jpg

Potrebno više ulaganja u vodoprivredu

Srbiju do 2019. godine očekuju investicije u oblasti vodoprivrede veće od devet milijardi evra, istaknuto je u PKS na predstavljanju Nacrta strategije o upravljanju vodama

Tatjana Ercegović Petrić,  direktor Sektora usluga i preduzetništva PKS istakla je da razvoj vodoprivredne infrastrukture daje podsticaj i ekonomskom i socijalnom razvoju društva u celini. Oblast obuhvata izuzetno značajne teme - navodnjavanje, odvodnjavanje, snabdevanje vodom za piće, zaštitu od podzemnih i nadzemnih voda, akumulacije i prečišćavanje  otpadnih voda.
 
Prema rečima Milana Dimkića, direktora instituta „Jaroslav Černi“, u Srbiji se godišnje uloži 50 miliona evra u vodoprivredni sistem, a trebalo bi 400 miliona evra. Dimkić podseća da je do sada investirano 14 milijardi evra ne računajući hidroelektrane, kao i da je domaće propise potrebno harmonizovati sa oko 80 odsto direktiva EU. 
 
Srbija ima dovoljno vode ako se taj strateški resurs koristi na racionalan način i štiti od zagađenja, kazala je Nataša Milić iz Republičke direkcije za vode. Strategija upravljanja vodama važna je za čitavu državu, a strateški ciljevi mogu se postići uvođenjem standarda, propisa i tehnologija EU, gde centralno mesto zauzima sistem direktiva vezanih za vodu.
Osim Nacrta strategije u PKS je predstavljen i Nacrt izveštaja o uticaju Strategije na životnu sredinu.
 

Pitajte nas