Narodna-banka-Srbije.jpg

Izmene odluke o obaveznoj rezervi banaka

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici usvojio Odluku o izmeni Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor je odlučio da smanji stope devizne obavezne rezerve za po jedan procentni poen u narednih šest obračunskih perioda. To znači da će od 18. februara 2016. stope devizne obavezne rezerve na izvore ročnosti do dve godine, umesto dosadašnjih 26%, iznositi 20%, a na izvore dužih ročnosti 13%, umesto 19%. Stope dinarske obavezne rezerve su ostale nepromenjene (5% na izvore do dve godine i 0% na izvore dužih ročnosti), tako da su banke i dalje stimulisane da koriste dinarske izvore finansiranja.
Usvojenim izmenama Narodna banka Srbije je dodatno oslobodila deo kreditnog potencijala banaka i očekuje da banke povećaju kreditnu aktivnost i snize kamatne stope na kredite koje odobravaju klijentima. Na taj način nastavlja se i proces konvergencije prema stopama obavezne rezerve u zemljama u okruženju, odnosno stopama u zoni evra.
Odluka o izmeni Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije stupiće na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, s tim da će banke prvi obračun obavezne rezerve po odredbama ove odluke dostaviti 17. septembra 2015, prema stanju osnovice u avgustu 2015. godine.
Kabinet guvernera

Pitajte nas