Aktuelnosti

Zakon o inspekcijskom nadzoru

finiseyes.jpg

Prikrivenom kupovinom tržišni inspektor može da kontroliše i onlajn trgovanje. Inspektor može imati lažni profil preko koga će stupiti u kontakt, može naručiti robu, snimati kadrove i razgovore koje bi ostvarivao. Sve to kasnije može koristiti kao dokaz.

Preventiva u središtu svih aktivnosti, kontrola rizika, e-inspektor, prikriveni kupac - samo su neke od novina koje donosi izmena Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015, 44/2018 - dr. zakon i 95/2018 - dalje: Zakon). Kako se očekuje, to bi trebalo da doprinese, između ostalog, boljoj komunikaciji inspekcija i suzbijanju sive ekonomije....

Poslednje izmene Zakona tržišnoj inspekciji daju nova ovlašćenja za borbu protiv sive ekonomije. U pitanju je takozvana prikrivena kupovina kojom će tržišni inspektor kao tajni kupac moći da kontroliše. Ta novina posebno je zanimljiva za onlajn kupovinu.

"Sada tržišni inspektor može imati lažni profil preko koga će stupiti u kontakt, može naručiti robu, može snimati kadrove i razgovore koje bi ostvarivao. To sve kasnije može koristiti kao dokaz", rekao je Goran Macura, načelnik tržišne inspekcije, odeljenje Novi Sad.

Za inspekciju rada novine se pre svega odnose na preventivu i kontrolu rizika. Tako će se inspektori povezati sa privredom, a novina je i regulisanje uticaja kontrolnih lista na same poslodavce.

Brža i jednostavnija kontrola omogućena je i uvođenjem E-pisarnice, koja u sklopu Južnobačkog upravnog okruga radi od 2017. godine.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...