Aktuelnosti

Poziv za učešće na konkursu u oblasti otvorenih podataka

view_image.jpg
Krajnji rok za dostavu prijava je 30. septembar 2018. godine

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uputila je poziv zainteresovanim organizacijama civilnog društva, medijima i državnim visokoškolskim ustanovama da se prijave na konkurs u oblasti otvorenih podataka.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović uputio je poziv svim zainteresovanim organizacijama civilnog društva, medijima i državnim visokoškolskim ustanovama da doprinesu izgradnji ekosistema otvorenih podataka u Srbiji kroz podsticanje korišćenja otvorenih podataka javnih institucija, promociju različitih primena i koristi otvorenih podataka, kao i izgradnju kapaciteta različitih ciljnih grupa za obradu i kreativnu upotrebu otvorenih podataka.

Konkurs se sprovodi u okviru projekta „Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti“, koji podržava Svetska banka, Fond za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva (GGF) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Konkurs predviđa podršku projektima koji bi doprineli jednoj od tri različite oblasti:

1. Ponovna upotreba otvorenih podataka
2. Izgradnja zajednice i promocija
3. Izgradnja kapaciteta za upotrebu otvorenih podataka (obuke)

Krajnji rok za dostavu prijava je 30. septembar 2018. godine, do ponoći, a prijave se podnose elektronski, na imejl grants.rs@undp.org.

Jovanović je podsetio na to da je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u okviru projekta „Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti“ pokrenula prvi nacionalni Portal otvorenih podataka, koji predstavlja centralno mesto na kojem su objedinjeni otvoreni podaci javnih institucija i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru.

On je dodao da je od aprila 2018. godine na snazi Zakon o eUpravi koji uvodi ponovnu upotrebu podataka, da su definisani otvoreni podaci, otvorena licenca, kao i Portal otvorenih podataka.

Sva dokumenta vezana za konkurs u oblasti otvorenih podataka mogu se preuzeti ovde.

Podatke je na portalu do avgusta 2018. godine objavilo 27 javnih institucija, koje su ukupno otvorile 105 skupova podataka sa ukupno 354 resursa (datoteka).

Otvaranje podataka predstavlja strateško opredeljenje Vlade Srbije, reflektovano u Strategiji razvoja elektronske uprave i Akcionom planu za sprovođenje međunarodne inicijative Partnerstva za otvorenu upravu u Srbiji.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...