Aktuelnosti

Od 1. jula finansijska pomoć porodicama sa više dece

category_1476.jpg

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je cilj finansijske podrške porodicama za rođenje drugog, trećeg i četvrtog deteta, koja će početi da se primenjuje od 1. jula, ublažavanje ekonomske cene podizanja dece.

Đukić Dejanović je u izjavi za Tanjug naglasila da je državi važan standard svakog deteta i da će roditelji koji dobiju drugo dete ubuduće dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, dok će za treće i četvrto dete primati po 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

Odredba se, kako je precizirala, odnosi na svu decu koja su rođena od 25. decembra prošle godine, dok će za svako prvo dete rođeno od 1. jula roditelji dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

Mame koje u bliskom vremenskom intervalu rode treće i četvrto dete primaće mesečno po 30.000 dinara. To nije zamena za majčinu platu, već su to sredstva za bolji standard deteta, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, osim finansijske podrške porodicama sa decom koje uvodi država, resorno ministarstvo opredelilo je ove godine 500 miliona dinara lokalnim samoupravama za podsticaj rađanja, dok je prošle godine za te namene utrošeno 130 miliona dinara.

Đukić Dejanović je izrazila očekivanje da će učešće lokalnih samouprava ove godine biti značajnije i da će neuporedivo veći broj opština dobiti sredstva za podsticanje rađanja.

Ona je podvukla da konkurs za projekte lokalnih samouprava traje do 14. juna, i u skladu s tim ona je još jednom uputila poziv zainteresovanima da konkurišu za opredeljena sredstva.

Finansijska podrška porodicama sa decom jeste važna, ali nije presudna za veći broj mališana, naglasila je Đukić Dejanović i podsetila na to da je izuzetno bitno usklađivanje rada i roditeljstva, pri čemu značajnu ulogu u tome imaju kompanije.

Privredna komora Srbije, kako je napomenula, ustanovila je nagradu "Prijatelj porodice", koja će početi da se dodeljuje krajem godine kompanijama koje imaju usklađen rad i roditeljstvo.

Prema njenim rečima, ta nagrada treba da bude prvi korak ka sertifikaciji kompanija, koja će se uvesti od naredne godine.
Đukić Dejanović je kao primer dobre prakse navela Italiju, gde kompanije koje imaju sertifikate da su prijatelji porodice imaju brojne povlastice kod države.

Naime, u javnim nabavkama firme koje imaju taj sertifikat su u prednosti u odnosu na one koji to nemaju, tako da su kompanije motivisane da vode računa o najbitnijoj stvari na svetu – deci, zaključila je ona.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...