Aktuelnosti

Podsticanje zapošljavanja u naredne tri godine

272085.jpg

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je sa kompanijom "Lear corporation" potpisalo ugovor o dodeli podsticajnih sredstava za realizaciju investicionog projekta kojim je predviđeno otvaranje najmanje 2.000 novih radnih mesta, u periodu od tri naredne godine.


U saopštenju se navodi da će ulaganje u osnovna sredstva "Lear corporation" za izgradnju postrojenja za proizvodnju kablovskih snopova u Novom Sadu iznositi najmanje 14.300.000 evra.

Ta kompanija će u Srbiji biti deo grupacije koja obavlja delatnosti u polju elektrodistributivnih sistema za vodeće svetske brendove putničkih vozila.

U poslednje tri godine, "Lear corporation" grupacija ima promet od 17 milijardi dolara, a trenutno zapošljava više od 130.000 ljudi.

Vlada Srbije je usvojila zaključak o dodeli podsticajnih sredstava za sedam novih investicija, među kojima je i "Lear corporation", koje će omogućiti otvaranje najmanje 6.042 radna mesta i ovlastila ministra privrede Željka Sertića da potpiše ugovore o podsticajima.

Investitori su se obavezali na to da na ime bruto zarada u naredne tri godine isplate više od 532,1 milion evra.

Investicioni projekti podrazumevaju izgradnju novih postrojenja i pogona ili ulaganje u braunfild lokacije u Novom Sadu, Vranju, Aranđelovcu, Prokuplju, Beorgadu, Inđiji i Nišu.

Podsticaje su dobile kompanije "Lear corporation", "Weibo-Group", "Banja Komerc Bekament", "Leoni WCS", "SR Tehnis Services", "IGB automotive comp" i "Aster tekstil".

One posluju u oblasti proizvodnje električne opreme, elektrodistributivnih sistema, materijala za građevinarstvo, tekstila, grejača za motorna vozila, opreme za remont i održavanje vazduhoplova.

Vlada Srbije će ovih sedam investicija i zapošljavanje najmanje 6.042 radnika u naredne tri godine podržati sa 26,5 miliona evra.

Podsticaji su dodeljeni u skladu sa pravilima o dodeli državne pomoći, a sva isplaćena sredstava biće obezbeđena bankarskom garancijom koja će važiti tri, odnosno pet godina od ostvarivanja pune zaposlenosti.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...