Aktuelnosti

Međunarodni monetarni fond doneo odluku o uspešnom završetku treće revizije aranžmana

misija-mmfa-dolazi-u-bih_1433849798.jpg

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je 18. decembra 2015. godine odluku o uspešnom završetku trećeg razmatranja aktuelnog stendbaj aranžmana Republike Srbije iz predostrožnosti.

Prema oceni MMF-a, Srbija nastavlja da ostvaruje dobre rezultate u sprovođenju dogovorenog ekonomskog programa. Nastavak ispunjenja utvrđenih ciljeva omogućiće da se očuva makroekonomska stabilnost, uspostavi održiv nivo javnog duga i ojača potencijal privrednog rasta. Bolji od očekivanih rezultati fiskalne politike omogućavaju da se izmire neke od obaveza iz prethodnog perioda, kao i određeno povećanje zarada u javnom sektoru i penzija.

Kako bi se javni dug usmerio na silaznu putanju potrebno je da se 2016-2017. godine izvrši strukturno prilagođavanje od oko 1,5% bruto domaćeg proizvoda. Prema oceni MMF-a, potencijal rasta srpske ekonomije trebalo bi da bude stimulisan dobro planiranim investicionim projektima u prioritetnim oblastima.

Fiskalna konsolidacija stvorila je prostor i za relaksiranje monetarne politike, ali u uslovima tekućeg nestabilnog okruženja neophodna je opreznost u vođenju monetarne politike. MMF pozdravlja posvećenost Narodne banke Srbije režimu targetiranja inflacije i fleksibilnosti deviznog kursa dinara.

MMF je pohvalio sprovođenje mera u finansijskom sektoru. Završetak dijagnostičkih studija velikih banaka doprinosi stabilnosti i vraćanju poverenja u finansijski sektor. Zajednički napori Vlade, Narodne banke Srbije i banaka na sprovođenju Strategije za rešavanje problematičnih kredita omogućiće dodatno jačanje bankarskog sektora i smanjiti njegovu ranjivost.

MMF ocenjuje da je dalje uspešno sprovođenje programa u domenu strukturnih reformi ključno za smanjenje fiskalnih rizika i podsticanje konkurentnosti i rasta.

Kabinet guvernera


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...