Aktuelnosti

Podrška korišćenju obnovljivih izvora energije

obnovljivi-izvori-energije-facebook-share.png
Potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava vrednih 1,6 miliona dolara, za podršku izgradnji šest novih postrojenja u Srbiji za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase, odnosno biogasa.

Izgradnjom novih postrojenja Srbija će dobiti ukupno 6,32 MW instalisane električne snage postrojenja koja koriste obnovljive i lokalno dostupne izvore energije, pri čemu je ukupna vrednost ovih investicija 22,6 miliona američkih dolara.  Resorni ministar Aeksandar Antić istakao je stratešku opredeljenost Vlade za podizanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije u Srbiji.

Sredstva za podršku investicijama u ova energetska postrojenja obezbeđena su u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Bespovratna sredstva dodeljena su u iznosu od 15 odsto ukupne investicione vrednosti svakog od šest  pojedinačnih projekata, odnosno u maksimalnom iznosu od 275 000 dolara, pri čemu je ukupna investiciona vrednost pojedinačnih projekata veća od 1,2 miliona američkih dolara.

Ugovorima, koji su potpisani 13. novembra 2015 u Ministarstvu rudarstva i energetike, predviđena je isplata 30 odsto ukupnog iznosa dodeljenih sredstava, dok će preostalih 70 odsto biti plaćeno nakon realizacije ukupne investicije i priključenja postrojenja na distributivnu mrežu. Ugovori su potpisani sa preduzećima FORKOM d.o.o. Beograd, BGS GAMA BP d.o.o. Bač, BGS ALPHA BP d.o.o. Bač, BGS BETA d.o.o. Bač, BIOGAS ENERGY d.o.o. Alibunar i BIOELEKTRA d.o.o. Botoš, Zrenjanin. Realizacija ovih investicija značajan je doprinos stabilnosti energetskog sistema i unapređenju održivog korišćenja energije kroz diversifikaciju njenih izvora i razvoja tržišta biomase za njeno veće korišćenje u Srbiji za dobijanje energije.


Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...