Aktuelnosti

Neophodno usvajanje Zakona o mikrofinansiranju

prodavac2.jpg
Mikrofinansiranje - alternativni način finansiranja početnog biznisa, mikro i malih firmi, jedna je od mogućnosti da se, kroz podršku samozapošljavanju, smanji nezaposlenost i siromaštvo, istaknuto je na skupu u PKS.
U proteklih pet godina u Srbiji je odobreno 32.100 mikrokredita, zaposleno je 52.758 ljudi, a 54 odsto korisnika tih kredita su žene preduzetnice. Prosečno je odobreno 1.409 evra po zajmu sa rokom otplate 22 meseca. Najviše novca izdvojeno je za poljoprivredu 25 odsto, proizvodnju 20 odsto, a ostatak sredstava za različite vrste usluga.
Primeri dobre praske mikrofinansiranja u Evropskoj uniji pokazuju da je u Srbiji neophodno što pre doneti Zakon o mikrofinansiranju, rekao je dr Aleksandar Gračanac, koordinatr Foruma malih i srednjih preduzeća PKS. USAID, EBRD i Svetska banka podržavaju usvajanje Zakona o mikrofinansiranju, kako bi se pojednostavile procedure i smanjili troškovi mikrokreditiranja.        
Milena Gojković, direktorka firme Mikro razvoj - jedne od tri agencije koja u Srbiji pruža usluge i kredite ovog tipa, govorila je o mogućnostima kreditiranja početnika u biznisu, mikro i malih firmi, kao i građana koji nemaju stalno zaposlenje.  Objasnila je da je mikrofinansiranje prvenstveno namenjeno firmama do 10 zaposlenih, da je u EU u poslednje dve godine realizovano 390.000 mikrofinansirajućih kredita, sa prosečnom odobrenim sredstvima od 8.500 evra. Ukupno je odobreno više od 1,5 milijardu evra za 121 270 mikro firmi. 

Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...