Aktuelnosti

Uspostavljen računovodstveni sistem za poljoprivredna gazdinstva

banner_agriculture-1600x700_1.png
Beograd, 1. oktobar 2015. godine – Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Danilo Golubović izjavio je da je u Srbiji, zahvaljujući projektu koji je finansirala Evropska unija, uspostavljen sistem računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima (FADN).
Golubović je na završnoj konferenciji FADN projekta istakao da će, zahvaljujući sistemu za praćenje određenih ekonomskih pokazatelja na poljoprivrednim gazdinstvima, podaci biti uporedivi kako u Srbiji, tako i u regionu i u Evropi.
On je naveo da će resorno ministarstvo kroz mnogobrojne pokazatelje dobiti sveobuhvatni pregled organizaciono-ekonomskih karakteristika nacionalne poljoprivrede, koji su neophodni za kreiranje i sprovođenje održive poljoprivredne politike.
S druge strane, sistem obezbeđuje identifikovanje pozitivnih i negativnih faktora poslovanja, kroz kontinuirano praćenje prihoda, troškova i profita, što omugućava da poljoprivrednici, donošenjem ispravnih poslovnih odluka, poslovanje svog gazdinstva mogu učiniti uspešnijim i produktivnijim, objasnio je državni sekretar.
Golubović je rekao da će se tokom pregovora o pristupanju EU jedna od tema pregovora odnositi i na Sistem računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima.
On je istakao da je ovo jedna od oblasti gde ćemo imati dobru startnu pregovaračku poziciju, imajući u vidu da smo blagovremeno uspostavili ovaj sistem, uz pomoć upravo EU.
Državni sekretar je objasnio da je pripremljena i FADN metodologija, koja uključuje sve neophodne procedure za prikupljanje, unos i prenos podataka u FADN centralnu bazu, usklađena sa zahtevima EU.
U procesu pristupanja Evropskoj uniji, poljoprivreda Srbije treba da prilagodi niz propisa i standarda i usvoji određene zahteve u skladu sa ciljevima Zajedničke poljoprivredna politike, među kojima je i uspostavljanje Sistema računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima – FADN.
Ovaj sistem omogućava evidentiranje poslovnih promena na poljoprivrednom gazdinstvima u toku godine, što poljoprivrednim proizvođačima omogućava da uspešnije upravljaju svojim poslovanjem, a kreatorima poljoprivredne politike pruža mogućnost da vrednuju efekte sprovedenih mera.

Pitajte nas

Pozovite nas na +381 21 3000-307 ili nam pošaljite E-mail na office@javnefinansije.rs Pišite nam...